Tuesday, April 17, 2018

REVIEW: Previu Ramadhan "13 Keistimewaan IFTAR" di Bangi Golf Resort

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

holla korang...sat lagi jangan marah bila skrol blog ini okay. Makanan yang kolin review di BGR atau Bangi Golf Resort memang bakal melimpah ruah. Sesiapa yang berpuasa ganti tu, kolin minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki okay. Ampunkan kami sekeluarga hahahhaha. IFTAR atau BERBUKA PUASA di luar bersama keluarga sesekali hujung minggu tu memang saat dinantikan. Lagi pulak kalau tempat yang berbaloi murah dan sedap. Lagi best menu tu pulak pelbagai kan. Siapa yang tak suka lokasi pun senang nak cari tempat letak kereta.  




Read More »

Monday, April 16, 2018

REVIEW: Syawal Preview dari Bahari Asyek, Pesona Warisan

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Memang tak dinafikan kita belum pun berpuasa lagi. Tapi siapa yang tak mencari-cari busana untuk digayakan pada hari raya nanti kan. Memang pening kalau nak fikir fesyen. Tapi buat yang suka pakaian tradisi macam kolin ini, Bahari Asyek sudah tentunya membuatkan korang tak tidur malam. Dengan bertemakan 'Pesona Warisan' ianya sudah tentu memberikan satu keselesaan dan kelainan di pagi Aidilfitri. Banyak betul rekaan baru yang diketengahkan pada Syawal Preview pada tahun 2018. Hampir 35 rekaan baru yang ditampilkan pada pertunjukkan fesyen yang di adakan di butik mereka sendiri yang terletak di Aras 1, Plaza Shah Alam. Bahari bermaksud barang lama, yang silam, warisan lama, dan Asyek membawa maksud jatuh cinta, suka, terpegun terpesona 

BAHARI ASYEK (Jatuh cinta kepada warisan tradisi bangsa) begitulah maksud yang direalisasikan oleh pemilik butik ini. Dan kalau korang nak tahu mereka sudah pun memasuki tahun ke 10 di persada dunia fabrik dan jua fesyen tau. Kegigihan pemilik memang tak dapat di sangkal lagi, walau butik lain tumbuh bak cendawan selepas hujan okay.




Read More »

Saturday, April 14, 2018

REVIEW: 'Pepper-Licious' Menu terbaru dari NY Steak Shack

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Buat yang masih tidak kenal NY Steak Shack, ianya telah mula beroperasi dari Julai 2014 dan outlet pertama mereka ialah di Mid Valley MegaMall, Kuala Lumpur. Telah mendapatkan sijil HALAL dan kini mengorak langkah dengan lebih jauh lagi dengan adanya lebih 10 outlet yang telah dibuka. Dengan itu, promosi menu terbaru mereka iaitu ' Pepper-Licious' kini dilancarkan untuk semua peminat mereka. Jangan tak tahu, mereka ada menyajikan pelbagai sizzling steak, burger, ayam, ikan dan pasta yang disajikan segar untuk semua pengunjung mereka. Tapi entri kali ini kolin nak cerita menu terbaru tau. Terbaru!!!



Read More »

Friday, April 13, 2018

KONGSI: Konsert Amal Curahan Kasih, Dataran Seni Klang

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

'Tangan yang memberi, lebih baik dari yang menerima' 

Dalam masa sebulan lebih nak menuju bulan puasa ini, pertubuhan ini telah berbesar hati menganjurkan Konsert Amal Curahan Kasih yang merupakan usaha pihak pertubuhan amal dan anak-anak seni tanah air  khususnya di Negeri Selangor. Menurut mereka, idea ini tercetus atas dasar keinsafan dan jua kesedaran mengenai kesusahan anak-anak yatim. Dan dengan adanya konsert ini, Rumah Anak Yatim Ulin Nuha dan Rumah Anak Yatim Bustanu Ariffin dapat dibantu. Dengan perancangan yang bagus ianya bakal memberikan impak yang positif kepada komuniti setempat dan umumnya juga kepada Majlis Perbandaran Klang. 


Read More »

Thursday, April 12, 2018

Part 6 Kelantan Trip: Maggi Telur Sotong, Kak Zah Pokok Kelat

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Masa cerita pasal part 5 tu kan kolin dah sampai hotel dan bersiap untuk makan malam. Masa ini memasing dah lapar, tapi penat akibat mandi kolam petang tadi. Alisa memang dah tertidur masa tunggu makan malam. Tapi kami keluar juga makan malam sebab nak merasa Maggi Telur Sotong yang terkenal di bumi Kota Bharu ini. Sekali lagi lah waze main peranan...Terus sampai kat tempat ini


Read More »

Wednesday, April 11, 2018

PRU14: Semakan Daftar Pemilih

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Semalam dah 'live' kan bila tarikh kita mengundi. Semua tahu dah Rabu, 9 Mei 2018. Tarikh keramat tu ler, kita sesama keluar mengundi kan. Sebelum mengundi mohon klik link bawah okay. Kita semak dulu, pendaftaran kita okay ke tidak, kat DUN mana yang kan kita laksanakan tanggungjawab kita. By the way, iollss dan masuk kali ke 3 mengundi uollsss. Tak pernah ponteng lagi sejak dah layak mengundi. Ini kan hak, i suka hak yang ini. 


Read More »

Tuesday, April 10, 2018

Buffet Ramadhan: "Kembara Selera Memikat Jiwa" di Laman Kayangan, Shah Alam

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Jangan tak tahu, panjang umur, Ramadhan bakal menjenguk kita sekali lagi pada tahun 2018. Dan dikesempatan itulah, seperti biasa juadah atau tempat berbuka puasa akan dikongsikan. Terpulang kepada selera semua lah ye. Ada yang suka berbuka di rumah, di kedai ataupun di hotel atau tempat yang menawarkan berbuka puasa secara buffet. Dan kolin berbesar hati ingin berkongsi dengan korang semua salah satu tempat yang sempat kolin rasa dan nikmati hidangan mereka minggu lalu iaitu LAMAN KAYANGAN, SHAH ALAM yang terletak di Seksyen 7 Shah Alam. Apa lainnya tahun ini kan.

Read More »

Monday, April 9, 2018

Kegilaan order Photobook dengan harga RM8.48 siap pos !!

Assalammualaikum & salam sejahtera 

Semenjak diperkenalkan dengan Photobook ni memang kolin tak lepas peluang lah. Manakan tidak kan..satu buku ni kalau promo siap 21 keping gambar hanya RM8.48 sahaja tau. Tu yang order dah nak sampai 10 buku tu, maklumlah kita kan gigih bergambar


Read More »

Friday, April 6, 2018

Part 5: Sarapan pagi, melawat Pasar Siti Khadijah dan shopping di Pengkalan Kubor

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Sesapa yang terlepas sila lah klik sini. Kut lah tak faham kolin tetiba dah hari kedua makan breakfast di Holiday Villa Kota Bharu ni kan.  Part 4 lepas tu part 3 lepas tu part 2 lepas tu part 1

Terima kasih membaca tau, gigih nak habiskan semua episod berjalan hahaha. Nak simpan buat kenangan dan juga untuk korang kalau-kalau nak pergi nanti ada sikit rujukan kan.  Hari kedua kami bangun awal, okay lah bilik cukup selesa kan. So hari pertama kami nak cuba bersarapan kat hotel lah. Jom kolin tunjuk serba sedikit menu yang disediakan di sini. 


Read More »

Wednesday, April 4, 2018

REVIEW: Pupuk kebersihan dengan Carrie Junior Funtime Wipes

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Menjadi mak-mak ni kalau yang ada anak kecik-kecik tu memang penting lah kan, tisu basah ini. Amalan memastikan tangan sentiasa bersih tu agak sukar lah jugak. Mana pulak nak cari air dengan sabun kalau dalam kereta ker, kat padang permainan ker, memang sukar lah kan. Dengan itu tisu basah lah main peranan yang sangat bagus pada masa-masa macam ini. Carrie Junior, adalah satu jenama kelengkapan diri kanak-kanak yang telah berada di pasaran selama 19 tahun ini memperkenalkan  Carrie Junior Funtime Wipes dengan dua variasi untuk pilihan korang.

Read More »

Friday, March 30, 2018

REVIEW: EUCERIN PROACNE SOLUTION A.I. - KULIT BEBAS JERAWAT DALAM MASA 2 MINGGU

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Holla...Ada Jerawat tak !!! Siapa sahajalah yang suka jerawat kan. Tapi itulah dia masalah kulit yang biasa kita hadapi. Kalau dah tumbuh jerawat ni, mulalah nak picit. Dan akibatnya makin teruk dan meninggal kesan hodoh kat kulit muka. Kolin bukan ngata korang pun, kolin mengata diri sendiri ni. Sebab kolin memang mengalami masalah muka berjerawat teruk ini. Dan kalau tersalah cuba produk pulak, kulit kering dan mulalah masalah lain pulak timbul kan. Eucerin, salah satu jenama derma-kosmetik yang terkenal di seluruh dunia ini, telah menghasilkan satu produk terbaru yang membantu menghapuskan jerawat dengan lembut iaitu Eucerin ProACNE Solution A.I. Clearing Treatment.  


Read More »

Thursday, March 29, 2018

KONGSI: Hidangan buat si cilik di NY Steak Shack - Pelancaran "Just For Kids' Menu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Buat si cilik atau anak-anak yang kurang bernasib baik, NY Steak Shack memberikan sesuatu buat mereka. Disebabkan itulah NY Steak Shack bersama dengan 'Rumah Titian Kaseh' bersama-sama memberikan kegembiraan buat mereka. Atas dasar itu juga lah, menu terbaru iaitu 'Just For Kids' telah pun dilancarkan. Ini salah satu pencapaian NY Steak Shack untuk menyumbang kembali kepada masyarakat tau. Buat makluman, baru-baru ini NY Steak Shack belanja la adik-adik dari Rumah Titian Kaseh makan bersama di outlet Melawati Mall tau. Best kan...untung adik-adik😍 Bersyukur masih ada yang prihatin kan.


Read More »

Wednesday, March 28, 2018

REVIEW: Nasi Lemak Kukus Shah Alam dari Abg Zack

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Salam hari rabu korangggg......Rasanya lah kan, sebab kolin dah makan nasi lemak ini dua hari berturut kan..kena laa review dan berkongsi dengan korang semua. Wahai warga Shah Alam, ini dia nasi lemak kukus yang tidak mengecewakan dari Nasi Lemak Kukus Shah Alam. Lauknya memang aduhai...banyaknya. Ikutkan kolin beli kat Cafe bawah pejabat ajer so mesti harga dah up sikit. 

Rasanya mungkin kalau beli dengan dia RM4.50 or RM4.00, tapi kat cafe pejabat ni jual RM5.00. Pada kolin still berbaloi, sebab kalau kolin dah makan nasi lemak dia ni pepagi, memang lunch tak makan nasi lah gamaknye. Makan roti aje karang lunch, malam makan nasi kat rumah. Bukan diet pun, tapi kalau korang nak still makan dan tampil langsing, kurus, berat badan maintain, PM kolin tepi yaaa...makan dan makan tapi tak lah debab hahahaha.


Read More »

Tuesday, March 27, 2018

Kelantan Trip Part 4: Makan MSR Stimbot di Pantai Senok & Shopping di Wakaf Che Yeh

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Kesinambungan dari Part 1, Part 2 dan juga Part 3. Kolin memang suka cerita sesikit macam ini. Kenangan pun iye dan satu lagi banyak sangat nak share pun. Itu lah sebab nya..nasib baik percutian 3 hari 2 malam, kalau 10 hari, bertabah lah korang membaca ye. Tapi ada ke orang suka blog baca blog sendu kita ni. Terima kasih yang masih lagi berkunjung dan membaca tau. Kita hargai sangat !!!

1. Makan di MSR Steamboat Pantai Senok

Kan part 3 tu kolin sekeluarga melepak kat Pantai Senok, ala-ala Nami Island tu kan. Kat situ adalah perkampungan nelayan tau, jadinya kami terus cari tempat makan lah. Inilah dia yang kami jumpa iaitu MSR Stimbot. Harga dalam RM20 kanak-kanak RM12. Murah kan! So konsep samalah ambil apa sahaja dan makan. Kat luar aje kolin dah suka giler konsep tradisional mereka ni. Ada bawah bumbung dan ada juga pondok-pondok kecil. Ikut korang nak melepak makan kat tempat mana satu lah kan. 


Read More »

Monday, March 26, 2018

Nak beli ikan atau peralatan membela ikan, jom ke pasar pudu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Menjadi seorang ibu kepada anak-anak yang membesar ni bukan lah mudah. Lagi pulak suami kita tu memang penyokong besar anak-anak. Bab ini mami kalah lah..dema nak bela ikan oiiiii. Dulu akuarium kaca tu dah jadi tempat bubuh kasut sebab belanya hangat-hangat tahi ayam aje pun. Tapi kali ni semangat dema ni, sampai beli dan beli dan beli habis dekat RM100 tau. Bertabah !!!


Read More »

Sunday, March 25, 2018

KONGSI: akibat asyik minum air manis

Assalammualaikum & salam sejahtera

Tak tahu lah kolin sejauh mana kebenaran tweet ni. Tapi secara umum, kita tau kita kena minum air masak secukupnya. Faham kan, air masak atau air putih kena cukup! Kalau nak tahu berapa banyak baru cukup mungkin korang boleh rujuk gambar kat bawah ni. Nak cantik, nak kurus, nak sihat kena minum air masak tau. Nak jelas tengok sini


Read More »

Saturday, March 24, 2018

KONGSI: berniaga online pun kena zakat

Assalammualaikum & salam sejahtera 

Siapa yang berniaga online? Samada dropship macam kolin atau mungkin korang founder produk ke, amek barang kat china ke, meniaga makanan ke, atau apa saja lah janji dalam talian atau online. Mungkin selama ini korang tak perasan atau tidak tahu bahawa korang ada tanggungjawab untuk berzakat juga tau. Sebenarnya kolin sendiri kurang maklum pasal hal ini. Tapi terima kasih kepada PPZ WILAYAH kerana sudi berkongsi mengenai ini. 

Read More »

Friday, March 23, 2018

REVIEW: Menginap di Dorsett Grand Subang

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Kali ini kita staycation yang dekat-dekat sahaja. Dorsett Grand Subang ini terletak betul-betul sama area dengan SJMC tu. Dan lebih kurang 5 minit aje dari Subang Parade Mall. Yang best pasal hotel ini ianya sunyi dan sentiasa ada bau aroma spa bila melangkah masuk ke dalam hotel ini tau. Suka sangat...Bila masuk aje kawasan lobby hotel yang luas tu, terus rasa tenang dan relaks aje lah. Itu faktor yang sangat 'win' buat pengemar tidur hotel macam kolin hahahaha. Kolin memang suka tidur kat hotel, bila rasa penat sebulan kerja tu, tidur hotel kan best. Tak payah nak mengemas dan buat kerja lain pun. Tidur, relak, tengok tv dan kalau hotel yang ada bath tub tu sebelum tidur boleh lah kita berendam. Sedap badan berendam lepas tu tidur. Nikmat !!



Read More »

Wednesday, March 21, 2018

REVIEW: Beli Samsonite di hujung jari

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Berita baik buat pengembara dan pelancong spesis kolin atau lebih atas sedikit hihi. Buat korang semua yang suka melancong, mesti tercari-cari beg atau bagasi yang lebih sesuai dan berpatutan bukan.  Dan siapalah yang tak kenal dengan jenama terkenal untuk bagasi iaitu Samsonite Malaysia.

Apa yang kolin nak share ni, bahawa korang semua dah boleh shopping online tau. Di mana-mana dan pada bila-bila masa pun, samada Samsonite, Samsonite Red dan juga American Tourister. Ini setelah Samsonite (Malaysia) Sdn. Bhd. telah melancarkan buat pertama kali Official Samsonite E-Commerce Platform di Malaysia yang membolehkan korang semua shopping bagasi online sahaja. Dan paling best semua range atau koleksi mereka terpapar dalam website tu tau. 



Read More »

Tuesday, March 20, 2018

Kelantan Trip Part 3: Menginap di Holiday Villa Hotel & Suites dan Pantai Senok

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Kolin nak sambung cerita dari Part 2 ni, kalau ada yang missing boleh lah baca dari Part 1 jugak. Maklumlah mana tahu korang pun macam kolin dah lama tak pergi Kota Bharu Kelantan kan.  Macam part 2 tu, kami dah pun makan tengahari dan mula buka Waze sebab mencari di mana Holiday Villa Hotel & Suites yang terletak di Wakaf Che Yeh, Kota Bharu. Senang aje nak cari pun, lagipun guna pakcik waze kan..Alhamdulilah...jumpa dah...sebelah hotel ini ada Macdonald tau..Watson, Ariani dan jua klinik.


Read More »

Saturday, March 17, 2018

Tips merawat hati yang terluka

Assalammualaikum & salam sejahtera

Tips terbaik dari DMFK di Sinar Pagi. Tips merawat hati yang terluka. Kolin suka.. Hope korang suka jugak. Happy watching


Jangan tak tengok korang weii.. Lagi lagi kalau kita ni pernah dilukakan oleh kawan sekerja, kawan rapat, atau sesiapa sahaja. Thk u DMFK di atas tips yang super manafaat ni. 


Love

Kolin Zainal 
Read More »

Friday, March 16, 2018

Kolin Review #LolaMango Viral

Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Heyyy korang....dah try ke minum Lola Mango yang viral tu. Kolin dah try dan nak share review sikit ajeerrr.. 


Read More »

Sedeh perangai

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Selamat hari Jumaat korang. Kolin nak share satu benda aje hari ini

KALAU AWAK RASA PANGKAT AWAK TU BOLEH BAWAK MATI, SILA KAN LAH. 

INGAT, MANA TINGGI PUN PANGKAT, TAPI SELAMA AWAK PIKUL PANGKAT TU DENGAN MENYAKITI ORANG LAIN, MENYUSAHKAN ORANG DAN DUDUK DI TEMPAT TINGGI SAMBIL GELAK TENGOK ORANG MENDERITA. 

SAYA PERCAYA DOSA TETAP SAMA, TIADA DISKAUN PUN WALAU DI DUNIA PANGKAT AWAK 'PEGAWAI'

INGATLAH SETIAP PERBUATAN KEJI DAN JAHAT AWAK, PASTI ADA KIFARAH

Sekian terima kasih

Kolin Zainal 
Read More »

Tuesday, March 13, 2018

Kelantan Trip Part 2: Lunch di Warung Pak Mat, Kota Bharu

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Macam part 1 kolin cakap kami semua dah lapar kan. Perkara pertama kolin cari tempat makan viral la kat Kota Bharu ini. Warung Pak Mat sememangnya terkenal dengan Teh Tarik Madu atau 'Teh Beng' melimpah ruah ini memang membuatkan kolin terliur, kagum dan terus menerus terpedaya. Itu sebabnya order sampai empat tau, sorang satu sebab tak mau KONGSI !!! Memang nak minum seorang segelas weii...Menikam-nikam kalbu tengok buih tu kan...

Read More »

Sunday, March 11, 2018

KONGSI: BERAPA KM KENA LARI YE?

Assalammualaikum & salam sejahtera

Kita tak pernah tahu kan, apa yang kita makan tu berapa kilo kita kena lari nak hilangkan lemak tu. Haaa korang kolin nak kongsi ni. Memang melalak laa korang kat bucu katil la, macam kolin. Baru perasan kenapa gemuk, tak kurus kurus punnn 

Read More »

Saturday, March 10, 2018

Kelantan Trip Part 1: Penerbangan bersama AirAsia KLIA2 ke Kota Bharu

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Holla korang...ini lah dia, bermula episod kolin sekeluarga bercuti ke Kelantan baru-baru ini. Hari pertama, kami semua dah bersiap pepagi lagi sebab dari Kepong nak ke KLIA2 kan. Selalu kolin pilih Fireflyz, tapi sajalah ajak family naik AirAsia. Kebetulan masa kolin booking last year memang murah habis laa. Kos penerbangan kami sekeluarga pergi dan balik dalam RM400 sahaja. Murah dari naik bas kan hehehee, kalau pandai cari tiket flight time promosi memang murah tau korang. Kami ke KLIA2 naik grab aje, kos kami RM65 dari rumah terussss ke airport. Senang wei...harga pun sama aje kalau kami naik bas dan train tu.


Read More »

Friday, March 9, 2018

Perkhidmatan Sos Layan Diri

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Apa pendapat korang dengan sistem perkhidmatan sos layan diri yang sekarang jadi amalan di semua restoran makanan segera kebanyakkannya. Kolin rasa kan 'Malaysian is not ready yet" untuk sistem layan diri macam ini lah. Tahap kebersihan masih diragui dan ini antara yang sempat kolin rakamkan. Bersepah !!




Read More »

Thursday, March 8, 2018

Selamat Hari Wanita Sedunia 2018

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Buat semua pengunjung blog kolin...
Selamat Hari Wanita Sedunia korang semua..
Semoga kita terus gagah perkasa dan terus menghormati diri sendiri sebagai seorang wanita yang berjaya ye. 

Berjaya dalam mendidik anak-anak, berjaya dalam hidup dan lagi penting kita semua happy-happy aje selalu. Semoga semua terus sihat sejahtera dan dipermudahkan urusan okay..

Have fun girls!!! Its your day ...#siscutimasaktoday hihihi



Love,

Kolin Zainal 
Read More »

Wednesday, March 7, 2018

SHOPEE dan HONOR berkerjasama bagi pelancaran eksklusif honor 9 Lite

Assalammualaikum & Salam Sejahtera 

Hari ni kolin nak berkongsi dengan korang semua yang Shopee telah pun menandatangai usahasama rasmi dengan Honor Malaysia untuk melancarkan telefon pintar honor 9 Lite yang bakal dijual secara eksklusif di platform membelah belah atas talian SHOPEE tau. Usahasama hebat ini bakal memberi manafaat kepada lebih 9 juta penguna shopee di Malaysia termasuk lah kolin kaki shopping hihih. Telefon pintar 4 kamera ini akan diberikan tawaran harga istimewa iaitu RM699 sahaja (harga pasaran RM749 korang oii). Jadi kalau siapa yang nak harga meletops tu kena lah beli online sahaja pada masa terhad pada 9 Mac 2018. Honor merupakan jenama baharu yang menyertai Shopee Mall. 


Read More »

Tuesday, March 6, 2018

AirAsia Free Seat datang lagi

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Yang di tunggu dah tiba lagi uollsss
 

Read More »

Thursday, March 1, 2018

Teknik bergambar bila muka tak senonoh

assalammualaikum dan salam sejahtera

Pernah tak korang pergi satu tempat tu, tapi kena berjalan banyak, berpeluh-peluh dan for sure muka memang tak senonoh. Kolin pernah, jadinya kolin nak kongsi dengan korang teknik bergambar bila muka tak senonoh hahahahha. Ini tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati tau. Ini semua teknik sahaja, jangan lah pulak ada yang kecam sis haaa...sis berkongsi aje...

Pertama sekali, korang pergi tempat cantik-cantik, mesti hati tu meronta-ronta nak share gambar dengan kawan-kawan kan. Teringin wei...ye lah zaman sekarang ni ada media sosial. Sure korang nak tunjuk tempat menarik tanpa gagal dalam berposing kan

Nah..ini antara yang kolin posing masa pergi melawat di sekitar Negeri Selangor. Haaa..begitu gaya kolin posing hahaha...memang menimbulkan marah-marah sayang dari kawan-kawan tapi kita kan nak share ini. Itulah dia tips kolin  hahahahhaha


Read More »

Monday, February 26, 2018

RESIPI: Mentarang Tumis

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Siapa yang suka makan mentarang? Kolin sejak mengenali makanan ini memang menjadi kegemaran kami sekeluarga lah kan. Mentarang ni biasa sebelah Utara sahaja, tapi kini korang boleh dapatkan di sebelah Kuala Selangor. Itu yang baru-baru ini, disebabkan teringin, kolin minta la kawan belikan 2 kilo. Tak lah banyak mana bila dah dibersihkan tapi happy laa dapat makan. 




Read More »

Sunday, February 25, 2018

Youtube Channel Alialisakreatif #MamaMilo

Assalammualaikum & salam sejahtera 

Yeayyyy... Mulanya malu dan takut-takut sangat. Tapi rasanya pilihan kolin tak salah. Membuka channel youtube sendiri dan sekarang bolehlah tahan. Ini semangat kolin dapat dari keluarga dan rakan-rakan selepas Milo Malaysia memilih social experiment yang kolin lalui melalui kempen MAMA KEMBALI KE SEKOLAH. Dari situ kolin semangat sangat nak buat video sendiri. Cuma kolin masih amatur dalam bab ni dan masih lagi mencuba nak edit lawa-lawa tau. Nanti dah expert, lagi best Insha Allah, korang jangan lupa doakan kolin ye. 

Read More »

Friday, February 23, 2018

Salam Hari Jumaat 23 Februari 2018

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Apa khabar korang semua? Saja lah nak cerita sedikit  hari ini. Tak faham sebenarnya, kenapa lah susah sangat nak permudahkan urusan orang lain. Kadang kala, kolin perhatikan kita ni sengaja membesar-besarkan masalah kan. Kalau lah ada penyelesaian mudah, kenapa tak diselesaikan sahaja. Lagi parah, kalau masalah tu kecik, diperbesar-besarkan sampai menyusahkan individu lain. Padahal kita ni tahu, perkara ini remeh dan boleh diselesaikan dengan cara paling mudah. Pelik tau...pelik sangat...


Read More »

Thursday, February 22, 2018

KONGSI: Nikmati 18% pulangan tunai bersempena KEMPEN HARI GAJI SHOPEE

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Hari gaji weii...dari 26 sehingga 28 Februari, laman platform membeli belah terkemuka di Malaysia bakal mengadakan KEMPEN HARI GAJI SHOPEE. Kenapa kolin kata best sangat, sebabnya time gaji lah kita shopping kan hahahah. Jadinya dalam tempoh tarikh tu korang boleh shopping dan dapat kembali pulangan tunai sebanyak 18% berbentuk syiling Shopee. Bagi setiap pembelian RM1, yang suka shopping tu bakal menerima 18 syiling yang memberikan lebih ganjaran dan jua penjimatan. Mana yang gaji awal tu, tak simpan tepi, gigit jari haha

Read More »

FAMILY: Aktiviti kami ' Ali's Family' sepanjang cuti Perayaan Tahun Baru Cina 2018

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Mesti korang ni, ramai yang balik kampung atau bercuti masa cuti panjang Tahun Baru Cina bebaru ni kan. Kami sekeluarga 'Ali 's Family' memang dah berhenti ke mana-mana kalau cuti CNY, serik wei. Serik jem, makan dan nak ke toilet pun payah kalau masa cuti panjang ni. Jadinya kami lah warga KL yang duduk di KL yang memang lenggang sebab ramai warga kota balik kampung dan bercuti. Kolin memang tak gemar bercuti time cuti sekolah atau cuti perayaan ni. Pening kepala wei...tunggu holiday kami sekeluarga pada bulan Mac nanti. Tak sabar nak holiday sesama 💕

Makan Besar  


Read More »

Wednesday, February 21, 2018

KONGSI: TEATER JALANAN- PENTAS UJIAN BUAT PELAJAR OGY'S CENTERSTAGE & ACADEMY

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Siapa lah kat Malaysia ini yang tidak kenal dengan Seniwati terkenal tanah air iaitu Seniwati Fauziah Ahmad Daud.  Seniwati ini kan  terkenal dengan minat yang mendalam terhadap dunia seni dan kini beliau telah pun berkongsi dengan seisi masyarakat tau. Melalui Ogy's Centerstage & Academy, beliau akan menganjurkan 'Street Theatre Carnival' atau dalam bahasa melayu yang senang difahami adalah Karnival Teater Jalanan. Karnival yang bakal di adakan pada 3 & 4 Mac 2018, di Courtyard Fountain, Street Market, The Curve, Mutiara Damansara. 



Read More »

Tuesday, February 20, 2018

FAMILY : Selamat ulangatahun kelahiran ke 66 Cik Timah, mama ku sayang

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Holla korang !! Yang tua disayangi tau, 18 Februari yang lalu adalah ulangtahun kelahiran bonda kolin yang selalu di panggil mama. Tapi kalau nak membahan kita semua panggil dia 'cik timah' aje. Disebabkan hari lahir jatuh pada hari ahad kita pun buat lah sambutan kecil-kecilan kat Mid Valley Kuala Lumpur.  



Read More »

Monday, February 19, 2018

MAKAN: Restoran Aroma Ikan Bakar Jeram

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Seafood !!! Makanan laut yang pelbagai weiii. Memang terliur kalau kita sebut sahaja seafood atau makanan laut. Jarang orang tak suka ketam, udang, ikan, kerang, sotong dan sebagainya. Baru-baru ini kolin diberi kesempatan untuk kembali ke sini dan merasai kembali hidangan mereka yang lazat tu. Sebenarnya kolin pernah ke mari beberapa kali, tapi tak pernah pun bercerita dalam blog. Tapi kali ini disebabkan kolin baik hati, kolin nak berkongsi kat sini heheheh. Perasan ye kawan-kawan, saya baik hati hahahah.



Read More »

Thursday, February 15, 2018

REVIEW: Menginap di Hotel Grand Bluewave Shah Alam

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kolin dah menginap di sini beberapa kali. Tapi rasanya bila check in sini minggu lalu, susun atur dan warna bilik dah berubah di Hotel Grand Bluewave, Shah Alam ini. Buat korang yang mungkin nak mencari tempat nak relax, nak chill dan tak mau drive jauh-jauh mungkin lah boleh mempertimbangkan untuk menginap di sini sebagai salah satu percutian ringkas yang boleh korang plan kan. 

Bilik yang kolin dapat ini terletak di aras 13. Macam biasa, di sini senang sahaja nak parking. Sebab tempat letak kereta tu memang mencukupi untuk tetamu. Ruang lobi dan lif ke bilik pun okay lah. Jadi jom kolin tunjuk korang bilik yang kolin menginap di sini. 

Read More »

Wednesday, February 14, 2018

REVIEW: Loh Sang bersempena Sambutan Tahun Baharu Cina di Concorde Hotel Shah Alam

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Gong Xi Fa Cai !!!

Siapa sahajalah di Malaysia ini tidak merasai kemeriahan sambutan perayaan ini kan. Memang Malaysia kan aman makmur dan berbilang kaum. Di kesempatan itulah, Hotel Concorde Shah Alam telah menawarkan hidangan yang sangat istimewa iaitu 'Feast of Prosperity' di RakuXin Restaurant yang terletak di aras yang sama dengan ruang lobi hotel. Pintu masuk pun dah mengamit perasaan dah tau. Ada tiga menu yang ditawarkan bersempena dengan Sambutan Tahun Baharu tahun ini dan antara hidangan yang ada dalam menu ialah ialah Salmon Yee Sang, Scallop Yee Sang, Pear & Salmon Yee Sang and Pacific Clam Yee Sang atau Abalone Yee Sang. 


Bersama Puan Amilia, Director of Sales & Marketing dan Cik Tany dari Sinfullydelicious
Read More »

Tuesday, February 13, 2018

Bersempena Perayaan Tahun Baharu Cina, carian dalam talian platform SHOPEE meningkat 32%

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Kita semua bakal merayakan perayaan besar pada 16 Februari 2018, iaitu Sambutan Tahun Baru Cina. Dan kali ini kolin nak berkongsi dengan korang kejayaan platform Shopee, platform e-dagang terkemuka di Malaysia telah meningkat sebanyak 32% tau. Sekarang kan trend shopping dalam talian aje, memang masa ini banyak lah nak jimat masa order aje dari internet.  Termasuk lah kolin sendiri, sebab senang terus datang ke rumah semua barang tu kan. Tak buang masa pun. Lagi lah dengan kempen yang dijalankan iaitu 'Kempan Wang Bersama Shopee' pada 15 Januari 2018 yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dan hadiah kemenangan berjumlah lebih daripada RM1 Juta untuk dimenangi. 


Read More »

Saturday, February 3, 2018

REVIEW: Apartment 3 bilik di Glory Beach Resort, Port Dickson

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Inilah kali pertama kolin sampai ke Glory Beach Resort, Port Dickson di Negeri Sembilan. Tak tahu pun ada resort apartment ini. Disebabkan atas tugasan kerja, kolin diberikan peluang untuk bermalam di sini selama 2 hari. Pandangan pertama kolin bila sampai kat sini, apartment tinggi dan paling suka sebab parkingnya lapang dan banyak. Disebabkan terlupa, kolin memang lupa nak ambil gambar bangunan depan dan ruangan lobi. Tapi percaya lah cakap kolin, memang luas dan senang nak nampak lobi kalau nak check in masa korang sampai. 


ini bilik utama

Read More »

Friday, February 2, 2018

REVIEW: TYHMOS – Anti HFMD/Flu Spray



Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Kita kan sebagai ibu bapa memang nak yang terbaik untuk anak-anak kita semua. Memang tidak dinafikan pula, sekarang ini dunia semakin moden dan pelbagai pencemaran alam berlaku. Dan sudah tentu kita sebagai ibu bapa nak melindungi anak-anak kita dari pelbagai penyakit mahupun bencana. Sudah menjadi tanggungjawab lah kita mencari solusi terbaru untuk melindungi yang tersayang kan.
Oleh itu, kolin sendiri dah dipertemukan dengan produk yang sangat bagus ini iaitu THYMOS – ANTI HFMD/FLU SPRAY yang pada mulanya kolin sendiri tak percaya dah ada produk ini di pasaran. Ianya terbukti secara klinikal dapat membunuh kuman sebanyak 99.99% dan satu semburan akan kekal sehingga 10 hari. Sementara kita mengunakan pelbagai sanitasi bagi mengelakkan kuman di dalam rumah dan persekitaran anak-anak kita. Ini pula memberikan perlindungan kepada yang tersayang. Nah kolin cerita serba sedikit mengenai produk ini. 


Read More »

Wednesday, January 31, 2018

MAKAN: King Char Kuew Teow (KCKT) di Port Dickson

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Nak cuti sekolah, cuti sambutan tahun baru cina kan, ini lah masa kolin nak berkongsi ini. Buat korang yang plan nak mandi laut nanti masa cuti, ini kolin nak kongsi tempat makan yang dah pernah keluar JJCM TV3 pun. Inilah dia KING CHAR KUEW TEOW di Port Dickson.  Buat peminat kuew teow ini salah satu destinasi yang boleh korang cuba datang merasa tau.



Read More »

Tuesday, January 30, 2018

REVIEW: KESERONOKKAN BERSAMA DENGAN KOLEKSI 'SUKAN RIA' CARRIE JUNIOR

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Hari ini kolin nak share salah satu produk yang memang menjadi kesukaan kolin dan keluarga. Kolin memang suka lah sangat dengan mandian dari Carrie Junior ini. Sebab apa kolin suka, sebab bauan wangi dan botol yang sememangnya tampil menarik. Dan kini zaman teknologi kian menjadi kegilaan di kalangan anak-anak. Memanglah menjadi gaya hidup anak-anak kini kurang aktif dan cenderung ke arah permainan gajet atau pun komputer. Korang tahu atau tidak sekarang ni Carrie Junior menampilkan koleksi Sukan Ria untuk mengalakkan anak-anak kita semua bersukan tau. 

Salah satu permainan adalah bermain dengan air. Jangan kata anak kolin sahaja, rasanya anak korang pun gerenti suka bermain dengan air. Tapi sedar atau tidak semasa mereka main air tu merupakan masa yang paling sesuai untuk bermain dengan permainan mereka. Mainan yang sesuai sekurang-kurangnya dapat menyediakan peluang untuk si manja belajar dalam pelbagai aspek pembangunan diri. Ia menyediakan ruang untuk kanak-kanak mengukuhkan kemaihran fizikal mereka, mengilap kemahiran sosial dan emosi serta meningkatkan perkembangan bahasa dan pertuturan. 



Read More »

Tuesday, January 23, 2018

Kolin dalam BULETIN UTAMA TV3

Assalammualaikum & salam sejahtera

Haa....korang mesti dah nyampah kan hahahah. Asyik lah kolin cerita pasal kempen Milo tu. Ini last ni..terakhir tau. Kenangan kena simpan, kena ukir dan kena lah di abadikan. Kolin abadikan kenangan kolin dalam saluran youtube Alialisakreatif Blogspot untuk tontonan keluarga, kawan-kawan dan kepada siapa yang sudi. Yang tak sudi dan kalau niat menonton lepas tu nak doakan yang tidak baik, lebih baik berdiam.  Ha..kurang sikit dosa korang, tak bertambah la pahala aku kan. 


Read More »

Monday, January 22, 2018

Video kami ke Taman Negara dah Release !!!


Assalammualaikum dan salam sejahtera
Dah macam kami keluarkan single terbaru lah eh, dah RELEASE  katanye hahaha. Inilah dia percutian tahun lepas ke Taman Negara Pahang yang masih bermain di fikiran kami sekeluarga.  Masa kami bercuti tu sempat jugaklah kolin rakam beberapa video untuk kenangan kami sekeluarga kan. Jadinya rakaman semua tu kolin muatkan dalam satu video berdurasi hampri 13 minit untuk semua yang nak lihat sendiri keseronokkan berada di Taman Negara Pahang. Dengan jungle night walk kami semua kena pacat, dengan mendaki selama 2 jam setengah, tetapi ada juga video masa kami naik tree top walk tu tak dapat dirakamkan. Maklumlah masa tu kedua-dua tangan harus berada di tali pemegang. Sebab bahaya kan, kalau korang nak merasa sila bawa anak-anak ke sana okay. Dari berhabis ke luar negara dengan pasport bagai, baik habiskan dengan menyaksikan keindahan negara sendiri. Tapi kalau kaya bolehlah ke oversea heheheheh. Syukur, musim monsun dah pun berakhir dan kolin lihat maklumat dari Facebook, resort yang kolin pergi tu selamat dan telah pun beroperasi semula selepas air banjir yang lalu. Maknaya korang semua dah boleh buat tempahan lah kan. Kalau nak best, bulan Mac 2018 ada cuti sekolah tu, boleh lah pergi bersama-sama keluarga dan habiskan masa di dalam alam semulajadi. Tiada talian telefon, tiada TV, tiada radio dan masa ini lah kita mak bapak boleh habiskan masa dengan anak-anak dan kenali anak-anak kita. Dah panjang lebar sangat kolin membebel ini, korang jangan lupa klik video tu okay. Kalau rajin marilah subsribe sekali channel Alialisakreatif Blogspot tu. Bukan nak menunjuk atau apa pun, niat kami sekeluarga hanyalah kenangan untuk kami tengok semula nanti. 

Please do enjoy the video ya



We are creating memories 💙💚💛💜
Love, 
Kolin Zainal 
Read More »

Friday, January 19, 2018

REVIEW: Deerma Clothes Dryer

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera
Sebenarnya Deerma Clothes Dryer ini kolin beli dah lama, dari tahun lepas. Baru terdetik nak share sebab musim sejuk dan hujan beberapa hari ini membuatkan semua kedai dobi yang ada dryer full kan. Beratur kolin dengar cerita huhu. Disebabkan kolin ini duduk rumah flat yang tiada balkoni dan kerja pun balik lewat malam memang ada masalah nak sidai baju. Selalu dah mesin baju, suami lah hantar ke dryer. Dan setiap kali RM4-8 lah kami kena, selepas itu tunggu sejam ambil balik. Kekadang jadi masalah bila suami ada kerja luar dan tak dapat menolong. Mula lah dalam rumah kat bahagian langsir tu sidai memacam. Nak buat macam mana dah rupa rumah begitu. Nak sidai baju pun masalah, kalau sidai di luar karang ada penyamun, basah dan pelbagai lah masalah lain. Penyelesaian kolin beli DRYER !!!



Read More »

Thursday, January 18, 2018

REVIEW: Balm Bayi Tasneem Naturel

Assalammualaikum  & Salam Sejahtera
Hello korang !! Salam hari Khamis dan semoga hari ini membawakan khabar gembira buat korang semua ya. Hari ini kolin berbesar hati nak memaklumkan mengenai produk yang baru kolin temui iaitu TASNEEM NATUREL. Masa mula-mula terima produk kecil, comel dan menarik ini memang kolin tertanya sangat. Apalah yang istimewa kan produk ini. Maklumlah kalau ikutkan balm untuk bayi ini kan dah berlambak di pasaran dan kita boleh beli aje kat farmasi atau pasaraya kan. Tapi ternyata yang ini ada kelainan sikit lah. Itu yang kolin nak share review kolin dengan korang hari ini. 


Read More »

Wednesday, January 17, 2018

Terima kasih !!!

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Sebenarnya sejak kolin pandai menulis dan berkongsi dalam blog ini memang bukan nak menunjuk atau apa sahaja tau. Sebenarnya lebih kepada perkongsian. Jadinya kalau pergi bercuti, kolin suka letak gambar dan cerita apa aktiviti yang kita sekeluarga boleh buat. Kalau pergi melancong dengan kawan-kawan pula, ada lah cerita yang lain pula kolin akan kongsikan. Ini semua adalah salah satu sebab kolin suka bercerita. Bercerita di dalam blog kan tak kacau sesiapa, betul tak? Kita bebas berkarya dan kita bebas berkongsi apa sahaja. 



Read More »

Monday, January 15, 2018

Kempen 'Wang Bersama Shopee' menawarkan 'FORTUNE ANG PAO' bersempena Sambutan Tahun Baru Cina

Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Yeayy...tak lama lagi kita rakyat Malaysia bakal meraikan satu lagi perayaan yang sentiasa membawa kemeriahan dengan warna merah iaitu Sambutan Tahun Baru Cina. Dan disebabkan itulah, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan melancarkan kempen 'Wang bersama Shopee' dengan pelbagai hadiah berjumlah lebih daripada RM1 juta untuk semua penguna setia Shopee. Bonanza membeli-belah yang berlangsung 6 minggu ini akan bermula dari 15 Januari sehinggalah berakhir pada 25 Februari 2018 nanti. Jadi korang, standby semua aplikasi dalam handphone memasing okay. Shopping time !!

www.shopee.com.my

Read More »

Sunday, January 14, 2018

REVIEW: Lipstick dari Huda Beauty

Assalammualaikum & salam sejahtera

Kalau dah namanya perempuan memang mana cukup dengan satu gincu atau lipstick kan. Macam itu jugalah kolin. Kali ini kolin nak cerita pasal bekas berbentuk bibir ni dari Huda Beauty. Rangkaian kosmetik yang terkenal ini bukan lah keuaran tempatan tau. Rasanya ramai dah beli bekas comel ni. Apa yang boleh katakan bekas ni memang comel dan ekslusif sangat. Buat yang belum dapatkan lagi, boleh la baca perkongsian kolin hari ini.

Ada beberapa seleksi warna yang boleh korang pilih. Buat kolin yang lebih suka warna natural dan kunun suka warna malar segar ini memilih 'bombshell'. Warna arah alam semulajadi dan tak la terang sangat pun.



Read More »

Saturday, January 13, 2018

Bila cuaca kat KL 22c... Sejukkkk

Assalammualaikum & salam sejahtera

Seronok kann... Semua duk hupdate cuaca sejuk kan. Ada sekali malam tu cuaca mencecah hampir 20c pada waktu malam. Dah macam cuaca masa kolin ke Beijing dulu, rasanya Sydney cuaca pun tahap gitu juga. Kata jiran kolin laaa, kita belum sampai Sydney lagi hahaha

Read More »

Friday, January 12, 2018

Bingkisan Hari Jumaat

Assalammualaikum dan salam sejahtera



Yang benar, 

Kolin bukan tak maafkan, cuma tidak melupakan
Read More »