Monday, February 26, 2018

RESIPI: Mentarang Tumis

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Siapa yang suka makan mentarang? Kolin sejak mengenali makanan ini memang menjadi kegemaran kami sekeluarga lah kan. Mentarang ni biasa sebelah Utara sahaja, tapi kini korang boleh dapatkan di sebelah Kuala Selangor. Itu yang baru-baru ini, disebabkan teringin, kolin minta la kawan belikan 2 kilo. Tak lah banyak mana bila dah dibersihkan tapi happy laa dapat makan. 




Read More »

Sunday, February 25, 2018

Youtube Channel Alialisakreatif #MamaMilo

Assalammualaikum & salam sejahtera 

Yeayyyy... Mulanya malu dan takut-takut sangat. Tapi rasanya pilihan kolin tak salah. Membuka channel youtube sendiri dan sekarang bolehlah tahan. Ini semangat kolin dapat dari keluarga dan rakan-rakan selepas Milo Malaysia memilih social experiment yang kolin lalui melalui kempen MAMA KEMBALI KE SEKOLAH. Dari situ kolin semangat sangat nak buat video sendiri. Cuma kolin masih amatur dalam bab ni dan masih lagi mencuba nak edit lawa-lawa tau. Nanti dah expert, lagi best Insha Allah, korang jangan lupa doakan kolin ye. 

Read More »

Friday, February 23, 2018

Salam Hari Jumaat 23 Februari 2018

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Apa khabar korang semua? Saja lah nak cerita sedikit  hari ini. Tak faham sebenarnya, kenapa lah susah sangat nak permudahkan urusan orang lain. Kadang kala, kolin perhatikan kita ni sengaja membesar-besarkan masalah kan. Kalau lah ada penyelesaian mudah, kenapa tak diselesaikan sahaja. Lagi parah, kalau masalah tu kecik, diperbesar-besarkan sampai menyusahkan individu lain. Padahal kita ni tahu, perkara ini remeh dan boleh diselesaikan dengan cara paling mudah. Pelik tau...pelik sangat...


Read More »

Thursday, February 22, 2018

KONGSI: Nikmati 18% pulangan tunai bersempena KEMPEN HARI GAJI SHOPEE

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Hari gaji weii...dari 26 sehingga 28 Februari, laman platform membeli belah terkemuka di Malaysia bakal mengadakan KEMPEN HARI GAJI SHOPEE. Kenapa kolin kata best sangat, sebabnya time gaji lah kita shopping kan hahahah. Jadinya dalam tempoh tarikh tu korang boleh shopping dan dapat kembali pulangan tunai sebanyak 18% berbentuk syiling Shopee. Bagi setiap pembelian RM1, yang suka shopping tu bakal menerima 18 syiling yang memberikan lebih ganjaran dan jua penjimatan. Mana yang gaji awal tu, tak simpan tepi, gigit jari haha

Read More »

FAMILY: Aktiviti kami ' Ali's Family' sepanjang cuti Perayaan Tahun Baru Cina 2018

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Mesti korang ni, ramai yang balik kampung atau bercuti masa cuti panjang Tahun Baru Cina bebaru ni kan. Kami sekeluarga 'Ali 's Family' memang dah berhenti ke mana-mana kalau cuti CNY, serik wei. Serik jem, makan dan nak ke toilet pun payah kalau masa cuti panjang ni. Jadinya kami lah warga KL yang duduk di KL yang memang lenggang sebab ramai warga kota balik kampung dan bercuti. Kolin memang tak gemar bercuti time cuti sekolah atau cuti perayaan ni. Pening kepala wei...tunggu holiday kami sekeluarga pada bulan Mac nanti. Tak sabar nak holiday sesama 💕

Makan Besar  


Read More »

Wednesday, February 21, 2018

KONGSI: TEATER JALANAN- PENTAS UJIAN BUAT PELAJAR OGY'S CENTERSTAGE & ACADEMY

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Siapa lah kat Malaysia ini yang tidak kenal dengan Seniwati terkenal tanah air iaitu Seniwati Fauziah Ahmad Daud.  Seniwati ini kan  terkenal dengan minat yang mendalam terhadap dunia seni dan kini beliau telah pun berkongsi dengan seisi masyarakat tau. Melalui Ogy's Centerstage & Academy, beliau akan menganjurkan 'Street Theatre Carnival' atau dalam bahasa melayu yang senang difahami adalah Karnival Teater Jalanan. Karnival yang bakal di adakan pada 3 & 4 Mac 2018, di Courtyard Fountain, Street Market, The Curve, Mutiara Damansara. 



Read More »

Tuesday, February 20, 2018

FAMILY : Selamat ulangatahun kelahiran ke 66 Cik Timah, mama ku sayang

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Holla korang !! Yang tua disayangi tau, 18 Februari yang lalu adalah ulangtahun kelahiran bonda kolin yang selalu di panggil mama. Tapi kalau nak membahan kita semua panggil dia 'cik timah' aje. Disebabkan hari lahir jatuh pada hari ahad kita pun buat lah sambutan kecil-kecilan kat Mid Valley Kuala Lumpur.  



Read More »

Monday, February 19, 2018

MAKAN: Restoran Aroma Ikan Bakar Jeram

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Seafood !!! Makanan laut yang pelbagai weiii. Memang terliur kalau kita sebut sahaja seafood atau makanan laut. Jarang orang tak suka ketam, udang, ikan, kerang, sotong dan sebagainya. Baru-baru ini kolin diberi kesempatan untuk kembali ke sini dan merasai kembali hidangan mereka yang lazat tu. Sebenarnya kolin pernah ke mari beberapa kali, tapi tak pernah pun bercerita dalam blog. Tapi kali ini disebabkan kolin baik hati, kolin nak berkongsi kat sini heheheh. Perasan ye kawan-kawan, saya baik hati hahahah.



Read More »

Thursday, February 15, 2018

REVIEW: Menginap di Hotel Grand Bluewave Shah Alam

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kolin dah menginap di sini beberapa kali. Tapi rasanya bila check in sini minggu lalu, susun atur dan warna bilik dah berubah di Hotel Grand Bluewave, Shah Alam ini. Buat korang yang mungkin nak mencari tempat nak relax, nak chill dan tak mau drive jauh-jauh mungkin lah boleh mempertimbangkan untuk menginap di sini sebagai salah satu percutian ringkas yang boleh korang plan kan. 

Bilik yang kolin dapat ini terletak di aras 13. Macam biasa, di sini senang sahaja nak parking. Sebab tempat letak kereta tu memang mencukupi untuk tetamu. Ruang lobi dan lif ke bilik pun okay lah. Jadi jom kolin tunjuk korang bilik yang kolin menginap di sini. 

Read More »

Wednesday, February 14, 2018

REVIEW: Loh Sang bersempena Sambutan Tahun Baharu Cina di Concorde Hotel Shah Alam

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Gong Xi Fa Cai !!!

Siapa sahajalah di Malaysia ini tidak merasai kemeriahan sambutan perayaan ini kan. Memang Malaysia kan aman makmur dan berbilang kaum. Di kesempatan itulah, Hotel Concorde Shah Alam telah menawarkan hidangan yang sangat istimewa iaitu 'Feast of Prosperity' di RakuXin Restaurant yang terletak di aras yang sama dengan ruang lobi hotel. Pintu masuk pun dah mengamit perasaan dah tau. Ada tiga menu yang ditawarkan bersempena dengan Sambutan Tahun Baharu tahun ini dan antara hidangan yang ada dalam menu ialah ialah Salmon Yee Sang, Scallop Yee Sang, Pear & Salmon Yee Sang and Pacific Clam Yee Sang atau Abalone Yee Sang. 


Bersama Puan Amilia, Director of Sales & Marketing dan Cik Tany dari Sinfullydelicious
Read More »

Tuesday, February 13, 2018

Bersempena Perayaan Tahun Baharu Cina, carian dalam talian platform SHOPEE meningkat 32%

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Kita semua bakal merayakan perayaan besar pada 16 Februari 2018, iaitu Sambutan Tahun Baru Cina. Dan kali ini kolin nak berkongsi dengan korang kejayaan platform Shopee, platform e-dagang terkemuka di Malaysia telah meningkat sebanyak 32% tau. Sekarang kan trend shopping dalam talian aje, memang masa ini banyak lah nak jimat masa order aje dari internet.  Termasuk lah kolin sendiri, sebab senang terus datang ke rumah semua barang tu kan. Tak buang masa pun. Lagi lah dengan kempen yang dijalankan iaitu 'Kempan Wang Bersama Shopee' pada 15 Januari 2018 yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dan hadiah kemenangan berjumlah lebih daripada RM1 Juta untuk dimenangi. 


Read More »

Saturday, February 3, 2018

REVIEW: Apartment 3 bilik di Glory Beach Resort, Port Dickson

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Inilah kali pertama kolin sampai ke Glory Beach Resort, Port Dickson di Negeri Sembilan. Tak tahu pun ada resort apartment ini. Disebabkan atas tugasan kerja, kolin diberikan peluang untuk bermalam di sini selama 2 hari. Pandangan pertama kolin bila sampai kat sini, apartment tinggi dan paling suka sebab parkingnya lapang dan banyak. Disebabkan terlupa, kolin memang lupa nak ambil gambar bangunan depan dan ruangan lobi. Tapi percaya lah cakap kolin, memang luas dan senang nak nampak lobi kalau nak check in masa korang sampai. 


ini bilik utama

Read More »

Friday, February 2, 2018

REVIEW: TYHMOS – Anti HFMD/Flu Spray



Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Kita kan sebagai ibu bapa memang nak yang terbaik untuk anak-anak kita semua. Memang tidak dinafikan pula, sekarang ini dunia semakin moden dan pelbagai pencemaran alam berlaku. Dan sudah tentu kita sebagai ibu bapa nak melindungi anak-anak kita dari pelbagai penyakit mahupun bencana. Sudah menjadi tanggungjawab lah kita mencari solusi terbaru untuk melindungi yang tersayang kan.
Oleh itu, kolin sendiri dah dipertemukan dengan produk yang sangat bagus ini iaitu THYMOS – ANTI HFMD/FLU SPRAY yang pada mulanya kolin sendiri tak percaya dah ada produk ini di pasaran. Ianya terbukti secara klinikal dapat membunuh kuman sebanyak 99.99% dan satu semburan akan kekal sehingga 10 hari. Sementara kita mengunakan pelbagai sanitasi bagi mengelakkan kuman di dalam rumah dan persekitaran anak-anak kita. Ini pula memberikan perlindungan kepada yang tersayang. Nah kolin cerita serba sedikit mengenai produk ini. 


Read More »